Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Amerikai pszichológusok a melegség gyógyítása ellen

Állásfoglalást adott ki az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA), mely szerint munkatársainak nem kéne a melegeket azzal hitegetni, hogy terápiával vagy bármi más módszerrel heteroszexuálissá válhatnak.

Az Egyesült Államok legtekintélyesebb szakmai szervezete a minap adott ki ilyen tartalmú nyilatkozatot. A döntésre azért volt szükség, mert a terapeuták között sokszor jelen van az a vallási konzervatívok által hangoztatott tétel, hogy a homoszexualitás gyógyítható, a meleg irányultság megváltoztatható. A testület végül elsöprő arányban, 125 igen és 4 nem szavazattal támogatta az indítványt.

A testület hivatalos véleményéből kiderül, hogy a homoszexuális irányultság nem változtatható meg különböző pszichoterápiás eszközökkel, erre nincsen semmi tudományos bizonyíték. Ellenben azt megállapították, hogy a "gyógyítási kísérlet" depressziót, öngyilkossági késztetést válthat ki a páciensből.

Az állásfoglalást egy külön kutatócsoport szövegezte, akik hosszas kutatómunkát végezve, több mint nyolcvan, a témában 1960 és 2007 között megjelent tanulmányt tekintettek át. Munkatársaiknak azt tanácsolták, hogy azoknak a pácienseknek, akiknek vallásos meggyőződése ütközik saját szexuális irányultságukkal, tanácsolják a cölibátust vagy a más egyházhoz való csatlakozást, ezáltal segítsék őket a spirituálisan is teljes élethez. "A vallásos pszichoterapeutáknak észre kellene venniük a meleg vagy leszbikus lét lehetséges pozitív vonatkozásait is. A világi terapeutáknak pedig fel kellene ismerniük, hogy egyes emberek a hitet fogják választani szexualitásuk felett" - jelentette ki Judith Glassgold, a munkacsoport elnöke.

Márciusban Nagy-Britanniában alakult ki vita a kérdésben. Egy tanulmány azt állapította meg, hogy a brit terapeuták hatoda bevallotta: próbált már segíteni homo- és biszexuális pácienseinek abban, hogy heteroszexuálissá váljanak, noha bizonyítékok vannak rá, hogy az efféle terápiák károsak lehetnek.

A terapeuták négy százaléka mondta, hogy megkísérelné az efféle kezelést, ha kérnék, és minden hatodik, a megkérdezettek 17 százaléka legalább egy páciensnél próbálkozott már a "meleg és leszbikus érzések" csökkentésével. - nyilatkozta akkor Michael King, a londoni University College munkatársa.

A homoszexualitás mint mentális betegség kezelése a hetvenes és nyolcvanas években még gyakorlatban volt az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is az úgynevezett "averziós", ellenérzést keltő terápiával. Az Egészségügyi Világszervezet csak 1992-ben törölte a homoszexualitást mentális betegségeket felsoroló listájáról.

Hanzli Péter

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.