Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Belgiumi miniszter coming out-ja

A flamand Pascal Smet, a belgiumi oktatási miniszter, aki egyben az esélyegyenlőségi tárca vezetője is, egy belga meleg újságnak nyilatkozva fedte fel melegségét. Később a televízió képernyőjén is sor került a coming out-ra.

Pascal Smet (42), flamand politikus, a szocialista párt tagja, jól ismert a belga politikai életben. Korábban miniszter volt a Brüsszel-Főváros régió kormányában; ekkor vette kezdetét politikai karrierje. Idén nyáron nevezték ki oktatási miniszternek és az esélyegyenlőségért felelős biztosnak.

A meleg hetilap, a Humo hasábjain nyilatkozott most melegségéről. Fontosnak érezte, hogy beszéljen erről, mert kifejezetten rákérdeztek. "De én sem sétálok az utcán azt kiabálva, hogy meleg vagyok" - mondta a magazinnak.

Nem sokkal később, szeptember 1-én az Één nevű közszolgálati tévécsatornának is nyilatkozott a kérdésben. Itt árulta el azt, hogy a Humo magazin újságírója megkérdezte tőle, hogy ő is meleg-e? Korábban úgy gondolta, hogy ez helytelen kérdés, mert mindegy, hogy meleg-e, vagy sem. Ha ezt a kérdést korábban feltették volna neki, akkor nem válaszolt volna. Most viszont már esélyegyenlőségi miniszter, és ezen a területen természetesen merül fel az LMBT közösség is. Ezért teljesen képmutatónak érezte volna, ha most nem válaszol a kérdésre. Azt is elárulta a televíziós interjúban, hogy a felvétel előtt hosszú beszélgetést folyatatott élettársával arról, hogy coming-out-oljon-e?

A helyzet némi iróniáját az adja, hogy Pascal Smet annak idején aktív támogatója volt a Belga Vöröskereszt véradási kampányának - a tévéinterjúban is a szervezet jelvényét viselte a zakóján. Mindezt úgy, hogy - a ma Belgiumban hatályos szabályok alapján - melegként nem adhat vért.

A Cavaria nevű belgiumi flamand LMBT-szervezet üdvözölte a miniszter előbújását. A szervezet vezetője szerint manapság is nagy bátorságra vall egy ilyen coming out egy politikus részéről. Az egyesület vezetője kifejtette: "Reméljük, hogy a miniszter támogatja azt a néhány javaslatunkat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a diszkrimináció elleni harcra". Ugyanakkor azt is felvetette, hogy szeretnék feléleszteni a vitát abban a kérdésben, hogy melegek adhatnak-e vért Belgiumban?

Hanzli Péter

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.