Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Államilag is támogatva

Három hetet késett az első vidéki hivatalos kínai meleg bár megnyitása a fokozott médiafigyelem miatt. Dali városának turisztikai központjában nyitotta meg kapuit a kommunista ország első hivatalos, és államilag is támogatott meleg bárja december 19-én szombat este.

A meleg bár egy AIDS elleni project része, mely segíti és támogatja a kínai LMBT közösséget, valamint tájékoztatást nyújt a HIV-fertőzés megelőzéséről. A hely naponta tart nyitva, délután háromtól éjfélig.

Kínában ez az első nemzeti HIV prevenciós program, mely a homoszexuális férfiakat célozza meg. A project egy új szakaszt is jelent a pártállami Kína egészségpolitikájában. 1997-ig a homoszexualitás a szodómiával hasonlóan bűncselekmény volt az országban. Azóta ez a tiltottból, a tűrt kategóriába került.

Az egészségügyi miniszter a hónap elején egyébként arra figyelmeztetett, hogy a HIV/AIDS kezd lendületbe jönni Kínában. A meleg lakosság körében a fertőzések aránya csak 0,4 %-os volt, míg 2007-re ez a szám 3,3 %-ra emelkedett.

A Kínában mintegy 700 000-en élnek együtt HIV-vel, illetve AIDS-szel. A fertőzöttek 11 %-a homoszexuális kapcsolat során fertőződött meg.

A meleg bár nyitásának ötletét dali egyik kórházának bőr- és nemibeteg-gondozó osztályának vezetője, a helyi AIDS-prevenciós egyesület alapítója Zhang Jianbo valósította meg. Az elképzeléséhez támogatást is kapott két nemzetközi civil szervezettől és a kínai kormánytól is, mintegy 120 000 jüant, ami 3,3 millió forintnak felel meg.
Hivatalosan a homoszexualitás Kínában még mindig az omladozó kapitalizmus életstílusaként minősítik, azonban törvények nem tiltják a homoszexuális életmódot, és szexuális együttlétet. Ugyanakkor nincsenek a hátrányos megkülönböztetés elleni törvények sem, melyek védenék a meleg kínaiakat.
 

Jakab István

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.