Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Meleg témájú bestseller hódít Indiában

Ghalib Shiraz Dhalla. Ezt a nevet kell megjegyezni akkor, ha meg szeretnénk ismerni a hindu homoszexuálisok problémáit és gyönyöreit. Nemrég került a boltok polcaira (Magyarországon sajnos még várnunk kell erre a pillanatra) Dhalla legújabb regénye, a The Two Krishnas (A két Krishna), melynek gyújtópontjában egy házas hindu férfi áll, aki mindent kockára tesz a viszonyért, melyet egy jóval fiatalabb fiúval folytat.

Ghalib Shiraz Dhalla első, önéletrajzi ihletésű regényével, az Ode to Lata (Óda Latáért) című alkotással robbant be az irodalmi köztudatba. A regény egy fiatal hindu férfiről szólt, akinek dűlőre kellett jutnia saját homoszexualitásával. A történet óriási siker lett, 2008-ban film is készült belőle The Ode (Az óda) címmel. A provokatív témát viszi tovább a The Two Krishnas is. A meleg téma ellenére a könyv hatalmas siker világszerte, Indiában is bestseller lett, kritikai fogadtatása kiváló.

Az író abban látja művei sikerét, hogy azok több, ma is aktuális problémával foglalkoznak egyszerre. Legújabb regényében például nem csak a két férfi viszonyát vizsgálja, de a főszereplő nőnek is szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy férje megcsalta, méghozzá egy másik férfival, s ennek fejében kell újraértelmeznie házasságát, viszonyát a családjához, hitét s egyben egész életét, illetve felmerül az emigránsok helyzete is, akik elhagyják otthonaikat egy jobb élet reményében, de sokszor csak újabb pofonokat kapnak.

Dhalla Mombasában, Kenyában született. 13 éves kora óta publikál, jelenleg Los Angelesben él, könyveit angol nyelven írja.

Dhalla alapító tagja a SATRANG elnevezésű egyesületnek is, amely dél-ázsiai LMBT személyeknek nyújt segítséget Los Angelesben, továbbá társalapítója az Asian Pacific AIDS Intervention Team-nek is, amely megelőző tevékenységeket, egészségügyi és szociális ellátást biztosít, illetve érdekképviseletben nyújt segítő kezet a rászorulóknak.

Magyar nyelven egyelőre Dhalla egyik regénye sem jelent meg.

fotó: imdb.com

Bobák Zsombor

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.