Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Idősek között pusztít az AIDS

Kínában jelentősen megnőtt az 50 évesek és az a felettiek aránya az újabb HIV-fertőzöttek körében – derül ki csütörtöki kínai lapjelentésekből. Az egészségügyi szakemberek szerint a trend annyira nem szokványos, hogy a világon egyelőre csak Kínában jellemző. Magyarázatát részben a szexuális aktivitás korbeli kitolódásában, illetve az anyagi helyzet általános javulásában látják.

Az új vírushordozók többsége prostituáltaktól fertőződött meg. Az olcsó utcai prostituáltak körülbelül 1 százaléka HIV-pozitív – vélik a szakemberek.

A dél-kínai Kuanghszi-Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm területen az idősebbek adják az újonnan diagnosztizált HIV-fertőzöttek 40 százalékát, míg arányuk országosan 20 százalék körül mozog. 2005-ben 483 hatvanéves vagy idősebb HIV-fertőzöttet regisztráltak, ami abban az évben az összes fertőzött 2,2 százalékát jelentette. 2010-ben számuk 3031 volt, ami akkor 9 százalékos arányt jelentett.

Vidéken nem ismerik

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy célzott megelőző, felvilágosító tevékenységre van szükség elsősorban a vidékiek körében, mivel a városoktól távoli helyeken kevéssé ismert az AIDS, nem mérik fel a fertőzés kockázatát. A statisztikákból az is kiderül, hogy az alacsonyabb iskolai végzettségűek nagyobb veszélyben vannak.

A már említett Kuanghsziban június végéig a frissen jelentett HIV-fertőzöttek 93 százaléka nem védekezett szexuális kapcsolata során, és 30 százalékuk tartozott az idősebb férfiak korosztályába. A felmérésekből az is kiderül, hogy az idősebbek közül sokan nem félnek az AIDS-től, mivel úgy vélik, legrosszabb esetben is 5-10 év, amíg kifejlődik a betegség.

Terjed a prostitúció

Fény derült arra is, hogy a városokban munkát kereső vidéki férfiak által „hátrahagyott” nők, asszonyok közül egyre többen ajánlanak szexuális szolgáltatást környezetükben, és leggyakrabban az idősebb korosztályt célozzák meg. A területet felügyelők arra is felhívják a figyelmet, hogy gond az idősebb korú fertőzöttek kiszűrése, eddig legtöbbjükre úgy találtak rá, hogy más betegségek miatt jelentkeztek kórházi kezelésre. Miután az országos hatóságok felfigyeltek az új jelenségre, a kínai egészségügyi hálózatokat arra hívták fel, hogy fokozzák „éberségüket” és vállaljanak aktívabb szerepet a felvilágosító munkában.

forrás: MTI

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.