Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

HIV/AIDS: 50 százalékkal nőtt a betegek száma

Először lépte át a 200-as létszámot a HIV-fertőzöttek és a 40-et az új AIDS-betegek száma. Összesen 219 új HIV-fertőzöttet regisztráltak tavaly, ami több mint félszáz esettel haladja meg az előző évi adatot. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb, a 2012-es adatokat összegző jelentése szerint folytatódott a tendencia: éves szinten tovább nőtt a fertőzöttek közül AIDS-ben megbetegedettek száma, az új esetek 50 százalékkal haladják meg a 2011-es adatot.

Jó hír viszont, hogy kevesebb a halálos áldozatok száma: 9 fő. Az új fertőzöttek zöme, 146 fő homo-, illetve biszexuális volt, a heteroszexuálisok száma 23, az anonim szűrés miatt ismeretleneké pedig 48 volt. Egy fertőzött vérátömlesztéssel kapta el a vírust, egy pedig szülészeti szövődményként. Mint a korábbi években, úgy tavaly is az új HIV-fertőzöttek körülbelül 90 százaléka férfi volt, és zömük a 30-39 éves korosztályba tartozott. Igaz, tavaly a fiatalabbak a 20-29 évesek között is jelentős volt a fertőzés. Összesen 2334 fertőzöttet jelentettek 1985 óta, amióta regisztrálják az eseteket.

A fertőzöttek közül a legtöbbet Budapesten jegyezték föl (1089), második helyen Pest megye, a harmadikon Fejér megye áll. De sok HIV-pozitív személyt tartanak nyilván Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Baranya megyékben is. A 2012-ben 48 ember betegedett meg AIDS-ben, 45 férfi és 3 nő. Korábban az új AIDS-betegek száma évente 22-23 fő volt, de 2010. óta folyamatosan egyre nagyobb ez a szám.

A tavalyi adat már 50 százalékkal több mint az előző évi, ami szintén csaknem 15 százalékkal haladta meg a korábbi évi számot. Magyarországon egyébként a nyilvántartás bevezetése, 1986 óta összesen 703 AIDS beteget regisztráltak, akik közül 336 ember halt meg.

Az ÓVSZER életet ment! - Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra!

forrás: Facebook/Company magazin

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.