Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

Élesen támadja az azonos neműek házasságát az új pápa

Tegnap este megválasztották az új pápát, az argentin Jorge Mario Bergoglio bíboros személyében. A római katolikus egyház első latin-amerikai fejével kapcsolatban, aki a Ferenc pápai nevet vette fel, sokan a szegények mellett való kiállását hangsúlyozzák. Viszont azt is többen kiemelik, hogy az új pápa, elődjéhez egyébként sokban hasonlítva, élesen elítéli a melegek házasságát, s több más kérdésben is konzervatív nézeteket vall.

Az Index is kiemeli a pápa megválasztásával kapcsolatos cikkében, hogy Bergoglio élesen ellenzi az abortuszt, az azonos neműek házasságát, a fogamzásgátlást és az eutanáziát. A Buenos Aires-i püspök 2010-ben kijelentette, hogy a melegeknek engedélyezett örökbefogadás diszkrimináció a gyerekekkel szemben, amiért Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök is bírálta (Argentínában abban az évben tették lehetővé az örökbefogadást, a házassággal együtt az azonos nemű párok részére - a szerk.).

Együttérzéssel beszélt ugyanakkor az AIDS áldozatairól, 2001-ben egy kórházban megcsókolta és megmosta tizenkét AIDS-beteg lábát. Számos kérdésben konzervatívnak számít, de tavaly szeptemberben például keményen bírálta azokat a papokat, akik nem hajlandóak megkeresztelni a házasságon kívül született gyerekeket.

A most 76 éves Bergoglio a hírek szerint már 2005-ben is a pápa-esélyesek között volt, olyannyira, hogy állítólag több szavazáson is második helyen végzett Ratzinger mögött. Buenos Airesben született 1936-ban, apja olasz bevándorló volt. A mostani szavazáson is előnyt jelenthetett, hogy itáliai gyökerekkel rendelkezik, így tökéletesen beszél olaszul is, de a spanyol mellett németül is kommunikál. Eredetileg vegyésznek készült, de ehelyett 1958-ban papi pályára lépett, belépett a jezsuita rendbe. 1969-ben szentelték pappá. 1992-ben lett Buenos Aires püspöke, majd II. János Pál 2001-ben nevezte ki bíborossá.

fotó: pinknews.co.uk

Az Index.hu alapján

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.