Ön a Frissmeleg oldal archívumát olvassa. Az oldal 2013. május 28-án megszűnt, azóta nem frissül. Az archívumot a Háttér Archívum működteti.

Meleg szemmel

25 év – a jogállam követelésétől annak leépítésééig

Március 30-án ünnepli a Fidesz 25 évvel ezelőtti megalapítását. Az akkori fiatal demokraták a hatalom ellen az alkotmányosságért, a demokráciáért és a jogállamért szálltak síkra, jelenlegi kormányzásuk azonban ezeket az alapértékeket leépíti, a hatalmat korlátok nélkül akarja gyakorolni. Az Orbán-rezsim társadalmi egyeztetés nélkül, hatalmi pozíciójával visszaélve, egyoldalú alkotmányozásba kezdett és elfogadta Magyarország Alaptörvényét, amely gyengítette az alapvető jogokat, visszalépést jelentett a szociális jogok tekintetében és sértette a világnézeti semlegesség elvét.

A negyedik alaptörvény-módosítással kapcsolatban különböző civil szervezetek, Szabó Máté alapjogi biztos és Sólyom László volt köztársasasági elnök is komoly kirtikát fogalmazott meg. Emellett több olyan elemet tartalmaz, melyet az Alkotmánybíróság korábban alkotmány-ellenesnek talált. A 2013. április 1-én hatályba lépő modosítás súlyosan korlátozza a családok, az egyházak, az egyetemek, a hajléktalan emberek, a hallgatók, mindenekelőtt pedig az Alkotmánybíróság és ezáltal minden magyar állampolgár jogait és szabadságát.

Március 7-én felelős, országuk sorsáért aggódó állampolgárok – idősek, középkorúak és fiatalok – ülősztrájkot kezdtek a Fidesz székházában. Úgy látták, hogy a Fidesz-KDNP pártkoalíció süket a párbeszédre, ezért rá vannak kényszerítve, hogy a polgári engedetlenség eszközével éljenek. Az erőszakmentes demonstráció során a tiltakozókat kívülről, ismeretlen megbízással és felhatalmazással érkező emberek próbálták megfélemlíteni, az odacsődült, Orbán Viktort vezérükként éltető ellentüntetők pedig szidalmazták és fenyegették őket. Több tiltakozót megütöttek és megrúgtak. A tüntetések tovább folytatódtak. Március 9-én civil szervezetek tartottak tömegdemonstrációt az Alkotmány utcában, ahol körülbelül tízezren jelentek meg, 11-én pedig középiskolások állták el a Parlament kapuit, majd még aznap este újabb tüntetés zajlott a főváros utcáin.

Azzal, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta az Alaptörvény negyedik módosítását, a Fidesz-KDNP nyilvánvalóvá tette, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerét nem megőrzendő értéknek, hanem korlátnak látja, amely hatalmi törekvéseit akadályozza. Nem hagyhatjuk, hogy a rendszerváltás értékei a szemünk láttára váljanak semmivé.

Jöjjön mindenki 2013.03.30-án 16:30-kor kezdődő tüntetésre a Fidesz-székház elé (1062 Budapest, Lendvay utca 28)!

Az Alkotmány Nem Játék!

Alkotmányt, Demokráciát, Jogállamot!

https://www.facebook.com/events/172892309530229/?fref=ts

forrás: Az Alkotmány nem játék

2020. 09. 08. Kedd

Magunkról

A FrissMeleg egy magyar LMBT híroldal. Célunk a hazai olvasóközönség számára az itthoni és külföldi meleg élettel kapcsolatos hírek közlése, minél naprakészebben. Ajánlott böngésző: Mozilla Firefox.

TOVÁBB >>>

A FrissMeleg keres - társadalmi munkában - újságíráshoz és fordításhoz affinitást érző, tehetséges fiatalokat (és idősebbeket), a következő témakörökben: közélet, nagyvilág, kultúra, egészség, szórakozás és divat. Jelentkezés: foszerkeszto@frissmeleg.hu.

1 százalék

Videók

Partnerek

Szavazás

Szerinted milyen lesz 2011-hez képest, LMBT-szempontból 2012?

Lelkisegély

Felhívás

Ezen a napon történt...

Március 14.

  • 2007-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Fodor Gábor SZDSZ elnökjelölt a szabadságjogokról szóló politikai programját, melyben Kóka Jánoshoz hasonlóan csak „a házassággal azonos jogokat biztosító” regisztrált élettársi kapcsolat mellett foglalt állást.